Παράθυρο για μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν του 1,5%, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για την επόμενη διετία, άφησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, στη Βουλή και ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις ασκούν πιέσεις για μεγαλύτερη μείωση σε λιγότερο χρόνο.

Ο Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οφείλει να γίνει με σχέδιο, προκειμένου να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, καθώς καθεμία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το τμήμα ή και όλο αυτό το ποσό ανακτάται μακροχρονίως μέσω της αύξησης της απασχόλησης.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμα ποσοστιαία μονάδα -μισή μονάδα της επόμενη χρονιά, το 2025, και μισή μονάδα το 2027. Συνολικά, δηλαδή, μέσα στις δύο τετραετίες θα έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Πάνος Τσακλόγλου υπογράμμισε, επίσης, ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη τετραετία συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περισσότερες από 7 περίπου ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε, αυτή η μείωση των 4,4 μονάδων δεν έγινε εφάπαξ, αλλά σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια.

Παρ’ ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ υποχώρησε δραστικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει ακόμα υψηλός και η χώρα μας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Επομένως, ο κανόνας της δημοσιονομικής σταθερότητας προφανώς πρέπει να διατηρηθεί ως κόρην οφθαλμού και σε όποιες μελλοντικές μειώσεις υπάρξουν στις ασφαλιστικές εισφορές.

Για τις αυξήσεις μισθών, ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν καθορίζονται από τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά από την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία οδηγεί και σε συνακόλουθη αύξηση του ΑΕΠ. Μετά τη λήξη της πανδημίας η χώρα μας είχε σημαντικά ταχύτερη ανάκαμψη του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.

Πηγή: powergame.gr

Leave a reply