Στην Ελλάδα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης από την ιλαρά είναι στο 83% αλλά αυτό δεν σημαίνει και εφησυχασμός για τις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς η Ευρώπη βιώνει μια «ανησυχητική άνοδο» στα κρούσματα της νόσου με αύξηση των περιστατικών πάνω από 30 φορές σε ολόκληρη την περιοχή το 2023.

Περισσότερα από 30.000 κρούσματα ιλαράς ανέφεραν 40 από τα 53 κράτη μέλη της ευρωπαϊκής περιοχής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την περίοδο Ιανουαρίου και Οκτωβρίου πέρυσι, σε σύγκριση με τα 941 κρούσματα το 2022.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτή η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Ο ιός ουσιαστικά εξαφανίστηκε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19, αλλά “ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς στην ΕΕ/ΕΟΧ αυξάνεται σταθερά από τον Ιούνιο του 2023”, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία του ανακοίνωση.

Παράλληλα με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας κήρυξε εθνική επιδημία ιλαράς. Από την ανακοίνωσή του, τέσσερα μη εμβολιασμένα άτομα – τρία μωρά και ένας ενήλικας – πέθαναν λόγω ιλαράς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Η τελευταία επιβεβαίωσε 2.805 κρούσματα του ιού στη Ρουμανία πέρυσι.

Η Αυστρία καταπολεμά την ιλαρά από τις αρχές του 2023, με σχεδόν 200 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί μέσω του συστήματος επιδημιολογικής αναφοράς.

Στη Γαλλία, ένα ξέσπασμα ιλαράς ξεκίνησε σε ένα σχολείο στη νοτιοανατολική κοινότητα Guilherand-Granges τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, επιβεβαιώθηκαν 64 κρούσματα, δύο από τα οποία χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ανέφερε η περιφερειακή υπηρεσία υγείας.

Η Γερμανία κατέγραψε 57 κρούσματα πέρυσι, τα οποία ήταν υψηλότερα από το 2022 αλλά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Κάλυψη στην Ευρώπη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση του ιού αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Η μέση κάλυψη εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ μειώνεται από το 2020. Τα τελευταία στοιχεία από το ECDC δείχνουν ότι η κάλυψη για τη δεύτερη δόση το 2022 ήταν περίπου 89,7 τοις εκατό.

Η Ουγγαρία (99 τοις εκατό), η Σλοβακία και η Πορτογαλία (96 τοις εκατό) είναι οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού κατά της ιλαράς, ενώ η Εσθονία (68 τοις εκατό) και η Ρουμανία (71 τοις εκατό) έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται εύκολα όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και «μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επιπλοκές, ακόμη και θάνατο».

Ο ιός είναι πιο συχνός στα παιδιά. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, καταρροή και εξάνθημα.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου MMR είναι 96 τοις εκατό αποτελεσματικές κατά της ιλαράς, σύμφωνα με το Vaccine Knowledge Project, το οποίο διαχειρίζεται η Ομάδα Εμβολίων της Οξφόρδης.

Πηγές:
https://www.iatronet.gr/article/122251/poso-prostateymenh-einai-h-ellada-apo-thn-ilara

Leave a reply