Τι εξετάζεται από την κυβέρνηση να αλλάξει στα φάρμακα ώστε να μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών

Μετά τους φοιτητές, τους αγρότες, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στην κυβέρνηση έχουν να διαχειριστούν και τα φάρμακα.

Οι πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα φάρμακα έφεραν αυξήσεις στις συμμετοχές των ασθενών, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των φαρμακοποιών αλλά και των πολιτών.

Εν μέσω ακρίβειας, αυξημένων ενοικίων και υποχρεώσεων για τα νοικοκυριά, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που επιβαρύνουν τις τσέπες των ασθενών αφού αυξάνονται οι συμμετοχές ακόμη και στα γενόσημα.

Οι αλλαγές αυτές του Άδωνι Γεωργιάδη έχουν προκαλέσει αμηχανία στην κεντρική κυβέρνηση, η οποία θα αφήσει τον χειρισμό της υπόθεσης στον ίδιο τον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει και το πολιτικό κόστος, όπως λένε στο HealthReport.gr υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Υπό το πρίσμα αυτό ο υπουργός Υγείας αναμένεται να βγει τις επόμενες ημέρες σε όλα τα ΜΜΕ επιρροής του, ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους της κυβέρνησης ότι οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες.

Παρ’ αυτά οι φαρμακοποιοί ειδικά της Αττικής που διατηρούν και κακές σχέσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αναδεικνύουν το πρόβλημα που αφορά σε όλους τους ασθενείς.
Τονίζουν ότι γίνονται αυξήσεις σε φάρμακα που φθάνουν και το 80%. Κάτι που απορρίπτει μετά βδελυγμίας ο υπουργός Υγείας.

Να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες διαφορές προκύπτουν για τις στατίνες (για τη χοληστερίνη) αλλά και για τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Νέα μέτρα ελάφρυνσης για τα φάρμακα
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τις αυξήσεις στα γενόσημα φάρμακα – σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr – η ηγεσία του υπουργείου υγείας εξετάζει νέα μέτρα ώστε οι πολίτες να πληρώνουν λιγότερες συμμετοχές για να μην υπάρχουν και οι σχετικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα μεταξύ αυτών εξετάζεται:

– Στα φάρμακα της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας εάν υπάρχει μεγάλη αύξηση της συμμετοχής αυτή να σταματά στα 3 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Μία τέτοια ρύθμιση δεν έρχεται τυχαία καθώς με βάση και τα όσα καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή».

Το λάθος αυτό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας το οποίο επιδιώκει να το ρυθμίσει με το πλαφόν στη συμμετοχή.

Κάτι που πάντως αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα όπως διαβεβαιώνουν πηγές του HealthReport.gr.

Να σημειωθεί πάντως ότι στις περιπτώσεις που η συμμετοχή για την αγορά γενοσήμων είναι μεγάλη, τίθεται σε εφαρμογή ο «κόφτης» που είχε θεσμοθετήσει ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης βάση του οποίου ένας ασθενής δεν θα πληρώνει πάνω από 20 ευρώ συμμετοχή.

Πηγή: HealthReport

Leave a reply