Ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Υγείας αλλά και στις υγειονομικές αρχές για την πιθανότητα να καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση στις επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία από ανασφάλιστους συμπολίτες μας που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Να υπενθυμιστεί ότι από την 1η Μαρτίου μπήκε τέλος στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα, σε όσους μη μισθωτούς έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έχουν πλέον δικαίωμα πρόσβασης μόνο στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, αλλά δεν θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται ιδιώτες παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λ.π.

Επίσης όσοι δεν καταβάλουν τις εισφορές τους ή δεν κάνουν ρύθμιση δεν θα μπορούν να νοσηλευθούν σε όλες τις δομές υγείας, παρά μόνον στα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστοι.

Πηγή: HealthReport

Leave a reply