Η ανησυχία για ανατροφοδότηση του πληθωρισμού και η στενότητα των μικρών επιχειρήσεων αποθάρρυνε τους εργοδοτικούς και επιστημονικούς φορείς να προτείνουν γενναιόδωρες αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς για το 2024. Η μπίλια κάθισε σε ποσοστά κοντά στον μέσο πληθωρισμό του 2023 (3,5%) και έως 4%. Μόνο ο ΣΕΤΕ εισηγήθηκε αύξηση 5% την ίδια ώρα που η ΓΣΕΕ προτείνει ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 908 ευρώ από 780 που είναι σήμερα.

Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ παρουσιάζει εναλλακτικά σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν συνδυασμούς αύξησης κατώτατου μισθού και μείωσης εισφορών των εργαζομένων που μπορεί να φέρουν έως και 6% αύξηση στις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων. Για παράδειγμα, αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 4% στα 811,2 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ο καθαρός μισθός για τον εργαζόμενο θα είναι 707 ευρώ (+6,0%).

Οι μικρομεσαίοι εργοδότες (ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ) ήταν για πρώτη φορά ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία λόγω του νέου συστήματος τεκμαρτής φορολόγησης που συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού. Μάλιστα καθώς απασχολούν και εργαζομένους, το τεκμαρτό τους εισόδημα θα αυξηθεί ακόμα παραπάνω με βάση τις αποδοχές των υπαλλήλων.
Πάντως οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει και τον τελευταίο λόγο, θα αποφασίσει ποσοστό αύξησης άνω του 4%.

Πηγή: newMoney

Leave a reply