Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση οδηγείται το ΕΣΥ με την δυνατότητα των γιατρών που εργάζονται σε αυτό να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Οι ασθενείς όμως, θα καλούνται να βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη όχι μόνο για να δουν γιατρό, αλλά και για τις διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις τους ή για το εμβόλιό τους. Οι νέες αυτές επιβαρύνσεις προβλέπονται στο νομοσχέδιο – σκούπα που έφερε χθες σε διαβούλευση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, θα σημάνει την έναρξη ενός άνευ προηγουμένου ανταγωνισμού μεταξύ των γιατρών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, καθώς τώρα, οι γιατροί του ΕΣΥ θα αποκτήσουν πρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ιδιωτών συναδέλφων τους. Και αυτό, σε ένα νέο σύστημα υγείας που όλες οι υπηρεσίες πληρώνονται από τους ασθενείς, πέραν της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ίδιοι για την περίθαλψή τους.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων στους γιατρούς του ΕΣΥ , υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρουν άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου όπου εργάζονται, εφόσον το ιδιωτικό έργο που θα ασκούν θα είναι εμφανές, θα φορολογείται και θα πληρώνονται γι΄ αυτό οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ταυτόχρονα θα υπόκεινται και σε έλεγχο παραγωγικότητας.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Leave a reply