Αλλαγές στις ΤΟΜΥ που φτιάχτηκαν πριν από 6 χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έμειναν ουσιαστικά ανενεργές προωθούνται το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας.

Με αφορμή τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ΤΟΜΥ βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο και μάλιστα σχεδιάζεται η επέκτασή τους παρά το γεγονός ότι οι αρχικές θέσεις της ΝΔ προέβλεπαν την κατάργηση των Τοπικών αυτών Μονάδων.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ξεκινήσει τις συσκέψεις προκειμένου να μελετήσει το ζήτημα της ανασυγκρότησης των ΤΟΜΥ ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός τους σε όλη τη χώρα.

Εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων πώς οι ΤΟΜΥ, δηλαδή η έννοια των μικρών μονάδων υγείας μέσα στην κάθε γειτονιά είναι βασικό μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλο τον κόσμο. Και ασφαλώς, πρέπει να υπάρχουν και στην Ελλάδα. Η κριτική μας τότε στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην προχειρότητα και στο έλλειμμα χρηματοδότησης που είχε κάνει. Οι ΤΟΜΥ πρέπει να υπάρχουν και μάλιστα περισσότερες ΤΟΜΥ σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε αυτή τη φάση να αφήσει τις ΤΟΜΥ για τους επόμενους μήνες στην ίδια κατάσταση ώστε μετά να μελετηθεί εκτενώς το θέμα και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Πηγή: HealthReport

Leave a reply