ΙΦΕΤ: Έρχεται clawback και για τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν φάρμακα – Οι αλλαγές Άδωνι και στη δομή του Ινστιτούτου
Τι αλλαγές θεσμοθετεί στο ΙΦΕΤ ο υπουργός Υγείας αλλά και πως θα τροποποιηθεί ο Οργανισμός
Δήμητρα Ευθυμιάδου22 Φεβρουαρίου 2024 06:24

Αλλαγές στη λειτουργία του ΙΦΕΤ, του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, που εκτός των άλλων εισάγει φάρμακα τα οποία δεν έχουν λάβει έγκριση για να κυκλοφορήσουν στην χώρα μας, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Η αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας φέρνει ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα, καθώς για πρώτη φορά θα επιδιωχθεί οι εταιρείες τα φάρμακα των οποίων έρχονται μέσα από το «κανάλι» του ΙΦΕΤ, να πληρώνουν επιστροφές (clawback) καθώς θα ενταχθούν στη γενικότερη φαρμακευτική δαπάνη.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – σε 25 φαρμακευτικές εταιρείες κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κάποια φάρμακα που κρίνονται απαραίτητα για τη θεραπεία ασθενών δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, είτε επειδή δεν τιμολογήθηκαν ή δεν έλαβαν σχετικά άδεια, είτε επειδή οι εταιρείες αποφάσισαν πως δεν είναι συμφέρουσα η ελληνική αγορά για να τα διαθέσουν. Αποτέλεσμα είναι να εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ.

Πάντως το ΙΦΕΤ και το υπουργείο Υγείας επιδιώκουν να μειωθεί ο συνολικός τζίρος του φορέα ο οποίος σήμερα κινείται στα 265 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα τα φάρμακα που εισάγονται μεμονωμένα μέσω του φορέα αγοράζονται ακόμη και σε τριπλάσιες τιμές σε σύγκριση με το αν θα ήταν διαθέσιμα στην Ελλάδα, γεγονός βέβαια που ανεβάζει το κόστος στα ύψη.
Αλλαγές στη δομή του ΙΦΕΤ

Στο μεταξύ όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, σκοπεύει να κάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΙΦΕΤ ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός αλλά και πιο σύγχρονος. Αντίστοιχο σχέδιο είχε εκπονήσει και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πονοκεφαλιάζει για τα φάρμακα και το ΙΦΕΤ

Οι αλλαγές του υπουργού Υγείας θα αφορούν στη διοικητική δομή του οργανισμού, στην διάρθρωση των τμημάτων αλλά και γενικότερα στον τρόπο λειτουργίας του ΙΦΕΤ ώστε και αυτό το κανάλι διακίνησης των θεραπειών να είναι πιο σύγχρονο.

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται πιθανό το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και αλλαγές σε πρόσωπα στο εσωτερικό του ΙΦΕΤ αλλά και μετακινήσεις στελεχών από τη μία θέση στην άλλη. Εξάλλου μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης διοίκησης και του διευθύνοντος συμβούλου ο οργανισμός «ξεσκονίζεται» από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί τι κονδύλια έχουν διακινηθεί αλλά και τι δαπάνες έχουν γίνει.

Να σημειωθεί τέλος ότι το ΙΦΕΤ εξετάζεται για διάφορες ατασθαλίες και από την ελληνική δικαιοσύνη ενώ αναμένεται να απολογηθεί σχετικά η προηγούμενη διοίκηση.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: health report

Leave a reply