Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γράφει για τους αγώνες προς την ισότητα μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών στην ισονομία τα οποία έχουν κερδηθεί με θυσίες και υπομονή, τα βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας ως προς την εργασιακή ισότητα των φύλων, αλλά και τα όσα χρειάζεται ακόμα να γίνουν ώστε να φτάσουμε στη στιγμή που οι γυναίκες θα είναι ελεύθερες από κάθε μορφή υποταγής.

«Σήμερα γιορτάζει η γυναίκα. Τους μικρούς και μεγάλους της αγώνες. Το δικαίωμά της στην ισονομία. Τις κατακτήσεις της στα εργασιακά. Την πάλη της για ισότητα που από ψίχουλο κατάφερε να κάνει μερίδιο. Τη βελτίωση της θέσης της στην κοινωνία. Την απελευθέρωσή της από κάθε μορφή υποταγής. Τη μετατροπή της χειραγώγησης σε χειραφέτηση.

Όλα κερδισμένα με κόπους, θυσίες, υπομονή κι επιμονή. Σήμερα γιορτάζουμε τις ήττες που έγιναν νίκες, τις αδικίες που έγιναν δικαιοσύνη, τις χρόνιες προσπάθειες εξάλειψης της πρόθεσης «υπό». Δεν είμαστε «υπό» καμίας συνθήκης.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, σε πολλά μήκη και πλάτη της γης δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως ετερόφωτα όντα, ως ουραγούς των ανδρών, ως υποδεέστερες εν γένει υπάρξεις που αποκτούν υπόσταση μόνο μέσω του… ισχυρού φύλου.

«Η κυρία του κυρίου». «Η κόρη του τάδε» και «Η σύζυγος του δείνα».

Πηγή: marieclaire

Leave a reply