Εκτός ρύθμισης παραμένει το 90% του χρέους προς τον ΕΦΚΑ, γεγονός που δείχνει και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η εισπραξιμότητα των οφειλών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.

ΕΦΚΑ: Κανένας χωρίς ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών μέχρι 100 ευρώ

Το συνολικό χρέος προς τον ΕΦΚΑ στο τέλος του 2023 ήταν 47,55 δισ. ευρώ και μόλις τα 4,68 δισ. ευρώ από 345.743 περιπτώσεις οφειλετών, έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, δηλαδή 42,87 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται εκτός ρύθμισης και δύσκολα θα μπορέσει το ταμείο να εισπράξει ένα μέρος αυτού.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία μελετά διάφορα σενάρια ενεργοποίησης ρυθμίσεων με κίνητρα ώστε να προσελκύσει τους οφειλέτες διευκολύνοντας την εξόφληση της οφειλής τους.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η επανένταξη στις 12 ή 24 δόσεις – για όσους τις έχουν χάσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση -, καταβάλλοντας τις εκκρεμείς δόσεις. Επίσης η διευκόλυνση όσων είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση και έχασαν τις μεγάλες δόσεις (120 ή 72), με την ένταξή τους σε νέα ρύθμιση με 36 δόσεις, αφού προηγηθεί «κούρεμα των προστίμων».

Προϋπόθεση για να δοθεί μια νέα ευκαιρία σε κάποιον οφειλέτη, είναι να έχει άλλες ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Leave a reply